16 Μαρτίου 2025

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών γίνονται & παραγωγοί ρεύματος – Ποιες κινήσεις κάνουν ο ΟΤΕ, η Nova & η Vodafone

Οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες στρέφουν τους παρόχους των τηλεπικοινωνιών σε λύσεις εξοικονόμησης ή και στην παραγωγή ενέργειας. Ποιες κινήσεις κάνουν ο ΟΤΕ, η Nova και η Vodafone.

Με τις τιμές ενέργειας να παραμένουν ψηλά, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στρέφονται σε ενεργειακές επενδύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους, να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και ενδεχομένως να αποκτήσουν μια νέα ροή εσόδων.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις παγκοσμίως, με την ενέργεια να αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο λειτουργικό κόστος για τις περισσότερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, αμέσως μετά το κόστος προσωπικού. Σύμφωνα με έρευνα της GSMA, το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει σήμερα μεταξύ 20% και 40% των λειτουργικών δαπανών μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών – ένα ποσοστό που είναι ακόμη υψηλότερο σε περιοχές με μεγάλη κατανάλωση ντίζελ, όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική.

Αντιπροσωπεύουν περίπου το 2%-3% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, και η ενεργειακή τους ζήτηση αναμένεται να τριπλασιαστεί τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία εξαιτίας της επέκτασης των δυνατοτήτων των δικτύων, της αύξησης της κίνησης δεδομένων, του IoT και άλλων. Είναι χαρακτηριστικό πως μια τυπική εγκατάσταση 5G απαιτεί έως και 70% περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει σε σχέση με έναν σταθμό βάσης που αναπτύσσει ένα μείγμα ραδιοσυχνοτήτων 2G, 3G και 4G.

Παράλληλα, η έκθεση GSMA The Future of Mobile διαπίστωσε ότι το 73% των καταναλωτών προσαρμόζει την αγοραστική του συμπεριφορά με γνώμονα το περιβάλλον. Πρόκειται για μια τάση που επεκτείνεται πλέον και στην επιλογή τηλεπικοινωνιακού παρόχου καθώς σύμφωνα με την έρευνα Connected Consumer Survey 2021 των αναλυτών της Mason, το 46% των καταναλωτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θεωρούν τους στόχους βιωσιμότητας και τα πράσινα διαπιστευτήρια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων «σημαντικούς» ή «ουσιώδεις».

Η McKinsey έχει αναφέρει ότι μπορεί να μειωθεί έως και 30% το ενεργειακό κόστος για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους μέσα από μια δέσμη δράσεων που περιλαμβάνουν σύγχρονες προσεγγίσεις διαχείρισης ενέργειας και προμήθειας ενέργειας. Οι πάροχοι για να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις και δαπάνες στρέφονται σε στρατηγικές για να γίνουν περισσότερο ενεργειακά αποδοτικά τα δίκτυά τους και ενσωματώνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Κάτι που αντανακλάται στα τελευταία χρόνια όπου η μεταφερόμενη κίνηση ανά MWh καταναλισκόμενης ενέργειας αυξήθηκε από 12,3 TB (2020) σε 15,5 TB (2022), γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του δικτύου.
Μεγάλες επενδύσεις

Η ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους έχει οδηγήσει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να καινοτομούν στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουν δίκτυα, σε επίπεδο εξοπλισμού, με τοποθεσίες κυψελών, λειτουργίες δικτύου και συσκευές, για την ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών δικτύωσης και τη μείωση των ενεργειακών αναγκών τους. Για παράδειγμα, η ιαπωνική NTT DoCoMo ανέφερε ότι έχει μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας δικτύου κατά 40% σε πολλές από τις τοποθεσίες σταθμών βάσης της, χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας.

Στρέφονται επίσης στην προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και σε συστήματα εφεδρικής παραγωγής και αποθήκευσης. Όπως η United Group, μητρική της Nova που ανακοίνωσε επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, που περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και ένα αιολικό πάρκο. Τα τρία φωτοβολταικά έργα σε Γκραμάδα, Μπαράκοβο και Μογίλα, κατασκευάζονται σε βιομηχανικά οικόπεδα τα οποία ανήκουν στη θυγατρική Vivacom και πρόκειται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία σταδιακά μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2026, ενώ το αιολικό πάρκο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2027. «Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας, καθώς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα. Είναι μια πρόκληση για τη βιωσιμότητα. Η ζήτηση για δεδομένα συνεχώς αυξάνεται, όπως και η ανάγκη για καινοτόμες ενεργειακές λύσεις» σημείωσε προ ημερών η CEO της United Group Victoriya Boklag στο πλαίσιο της παρουσίασης της επένδυσης στη Βουλγαρία.

Ως το 2027, τα έργα αυτά θα προμηθεύουν το 160% των αναγκών ηλεκτρισμού για την εταιρεία του Ομίλου στη Βουλγαρία, καλύπτοντας το 65% των συνολικών αναγκών του ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια και εξαλείφοντας περίπου 120.000 τόνους εκπομπών CO2 από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας ετησίως. Συνολικά, οι μονάδες αυτές θα έχουν συνδυαστική ισχύ 124 MW, παράγοντας 310 GWh ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για τις ανάγκες περίπου 60.000 νοικοκυριών ετησίως. Η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια που δεν θα καταναλώνεται από την United Group, θα είναι εμπορική, θα πωλείται στο Χρηματιστήριο Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας ή θα πωλείται σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου μέσω διασυνοριακών Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Επιπρόσθετα, η νέα αυτή πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα σύστημα μπαταριών, που μπορεί να αποθηκεύει 1,5 φορές την ανώτατη ενεργειακή παραγωγή.

Από την πλευρά του, ο OTE που συμμετέχει στην επίτευξη των στόχων της Deutsche Telekom για κλιματικά ουδέτερη λειτουργία, έχει διαμορφώσει και εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την κλιματική αλλαγή η οποία εναρμονίζεται με την επιχειρηματική του στρατηγική.

Μεταξύ των στόχων είναι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας σε σχέση με τις άμεσες εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας (scope 1 & scope 2) μέχρι το 2025, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών έως 95% μέχρι το 2025 (σε σχέση με το 2017), καθώς και να μειώσει κατά 55% των λοιπών έμμεσων εκπομπών σε όλη την αλυσίδα αξίας (scope 1, 2 & 3) μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2020. Ο όμιλος στοχεύει να μηδενίσει το ανθρακικού αποτύπωμα σε όλη την αλυσίδα αξίας μέχρι το 2040.

Έχοντας καταφέρει να μειώσει κατά 87% τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές ρύπων, από το 2023, ο ΟΤΕ από το 2021 έχει καταφέρει να εξασφαλίσει 100% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ μέσω Εγγυήσεων Προέλευσης για την κατανάλωση ηλεκτρισμού ενώ παράλληλα εξοικονόμησε 64,9 GWh ενέργεια το 2023.

Επίσης η ΟΤΕ Estate είχε έσοδα ύψους 4,3 εκατ. ευρώ από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, καταγράφοντας πτώση έναντι του 2022, εξαιτίας των μειωμένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν απόρροια του μειωμένου κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς. Επιπρόσθετα, τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες κτιρίων (Πάρνηθα και Ηλιούπολη) απέφεραν έσοδο από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 0,044 εκατ. ευρώ έναντι των 0,054 εκατ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα ο ΟΤΕ προχωρά στη δημιουργία ενός ισχυρού στόλου ηλεκτρικών οχημάτων μέσω της σταδιακής αντικατάστασης των συμβατικών οχημάτων μέχρι το 2028, με την εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 2.400t ετησίως, που αντιστοιχούν σε εκπομπές από την κατανάλωση ηλεκτρισμού 1.500 νοικοκυριών.

Η Vodafone της οποίας τα ευρωπαϊκά δίκτυα λαμβάνουν ενέργεια κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στοχεύει σε μια πανευρωπαϊκή συμμαχία των ενεργειακών υποδομών των παρόχων. Τον περασμένο Μάρτιο, η CEO της Vodafone, Μαργαρίτα Ντελα Βάλε είχε απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους ομολόγους της, να συγκεντρώσουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε κάθε αγορά για να υποστηρίξουν μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνεργασία με τους παρόχους ενέργειας.

Εκτός από αυτή τη συνεργασία, είχε δηλώσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στο 5G για τη δημιουργία αποκεντρωμένων έξυπνων δικτύων για περιπτώσεις χρήσης όπως η σύνδεση μπαταριών αυτοκινήτων με ανεμογεννήτριες, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα απαιτήσει νέα επίπεδα επενδύσεων και ένα διαφορετικό ρυθμιστικό περιβάλλον.

«Νομίζω ότι η συνεργασία εντός του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και των παρόχων ενέργειας είναι απαραίτητη», είχε αναφέρει σημειώνοντας ότι «μεταξύ των τηλεπικοινωνιών και των παρόχων ενέργειας όλα αφορούν την ψηφιοποίηση. Είμαι πολύ αισιόδοξη επειδή οι επιχειρηματικές περιπτώσεις είναι πάρα πολύ καλές».

Πηγή: businessdaily.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης