Σταθερός στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο.
Η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο από το 3,2% τον Απρίλιο οφειλόταν στη μείωση των τιμών ενέργειας και τη σημαντική επιβράδυνση στις τιμές των τροφίμων.
Γερμανία
Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία μετά από δύο μήνες επιτάχυνσης, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας παρουσιάζει σημάδια στασιμότητας.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 2,8% τον Μάιο και κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Το ενεργειακό κόστος συνέχισε να μειώνεται, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,9%.
Οι εκτιμήσεις της Bundesbank
Η Bundesbank αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, προτού ανακάμψει και πάλι μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ η οικονομία «συνεχίζει να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους, υπάρχουν αυξανόμενα φωτεινά σημεία», ανέφερε τον περασμένο μήνα.
Η αύξηση των μισθών ενέχει ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές. Οι αμοιβές βάσει διαπραγματεύσεων αυξήθηκαν 6,2% το πρώτο τρίμηνο και οι απαιτήσεις του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας για ενίσχυση 7% για σχεδόν 4 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών εξαρτημάτων υποδηλώνουν ότι η πίεση θα συνεχιστεί.
Ενώ η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη των 20 εθνών πίσω στο 2% προς το τέλος του 2025, η Bundesbank προβλέπει κατά μέσο όρο 2,2% το επόμενο έτος για τη Γερμανία.