16 Μαρτίου 2025

Ενέργεια & κυβερνοασφάλεια: Πως οι βιομηχανίες ενέργειας «αποκρούουν» τις κυβερνοεπιθέσεις

Η βιομηχανία ενέργειας βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και ανταγωνισμό με τις εξελιγμένες απειλές κυβερνοεπιθέσεων, καθώς οι χάκερ γίνονται ολοένα πιο ευφυείς και οργανωμένοι.

Παρά την πρόοδο που έχει κάνει η βιομηχανία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, παραμένει αναγκαία η συνεχής ενίσχυση και προσαρμογή στις νέες προκλήσεις. Σύμφωνα με μια έκθεση της DNV Cyber, η ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας στους τομείς που διαχειρίζονται φυσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα συστήματα λειτουργικής τεχνολογίας (OT), είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Τα δύο τρίτα των επαγγελματιών της ενέργειας αναμένουν αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας το επόμενο έτος, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές είναι η αυξανόμενη ευπάθεια των συστημάτων OT.

Το 2023, για παράδειγμα, κυβερνοεγκληματίες εξαπέλυσαν ταυτόχρονη επίθεση σε 22 ενεργειακές εταιρείες στη Δανία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της ενεργειακής υποδομής της χώρας. Η επίθεση αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της Δανίας και φέρεται να συνδέεται με χάκερ που σχετίζονται με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Περισσότεροι από δύο στους τρεις επαγγελματίες της ενέργειας (71%) αναγνωρίζουν ότι οι οργανισμοί τους είναι πιο ευάλωτοι από ποτέ σε κυβερνοεπιθέσεις OT, αύξηση από το 64% το 2023.

Περισσότεροι από τους μισούς (57%) παραδέχονται ότι οι άμυνες τους στην OT υστερούν σε σχέση με τις άμυνες στις IT.

Λόγω της πολυπλοκότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, οι εταιρείες που συνδέουν τη ψηφιακή τους υποδομή με τους παρόχους υπηρεσιών για συντήρηση εκθέτουν πιθανώς σε μη σκοπούμενους απειλητικούς παράγοντες που εργάζονται για τους προμηθευτές τους και τους προμηθευτές των προμηθευτών τους.

«Η Ευρώπη δεν έχει τόσους πολλούς προμηθευτές ανεμογεννητριών, οπότε αυτοί που υπάρχουν παρέχουν υπηρεσίες σε πολλές εταιρείες ενέργειας. Εάν παραβιαστεί μία γεννήτρια στο τέλος του χειριστή, αυτό είναι διαχειρίσιμο. Αλλά εάν παραβιαστεί ένας προμηθευτής, αυτό θα έχει συνέπειες για όλους τους σταθμούς που εξυπηρετεί και μπορεί να επηρεάσει όλο το σύστημα», δήλωσε ο Senior Manager για την Κυβερνοασφάλεια OT της Fortum, Ρόμπερτ Βάλκαμα.

Τρία τέταρτα των συμμετεχόντων ανησυχούν για την πιθανότητα επιθέσεων που καθοδηγούνται από ξένες δυνάμεις, αύξηση από το 62% το 2023.

Αυτό συγκρίνεται με το 79% που αναφέρεται σε εγκληματικές συμμορίες χάκερ, αύξηση από το 50% το 2023. Η έρευνα καταγράφει αύξηση από το 51% στο 62% στις ανησυχίες για κακόβουλους εσωτερικούς παράγοντες.

Η εξελισσόμενη τεχνητή νοημοσύνη, με την ανθρώπινη χροιά και την ικανότητά της για λεπτομέρειες, επιτρέπει στους χάκερ να εκτοξεύουν πιο πειστικές απάτες.

Δύο τρίτα των επαγγελματιών της ενέργειας (66%) συμφωνούν ότι η χρήση AI από τους επιτιθέμενους σε επιθέσεις phishing έχει κάνει πιο δύσκολο το να προσδιοριστεί εάν τα email είναι αυθεντικά.

Πηγή: energyworld.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης